Adminka
Gościem mojego blogu jest kot - devon rex. Zadam mu parę pytań dotyczących opieki nad nim:
-Lubisz towarzystwo.?
Tak, uwielbiam.! Lubię się bawić z moim hodowcą, ale gdy nie zwraca na mnie uwagi, mam swoje sposoby, by zachęcić go do zabawy.
-Ciekawe, jak to robisz.?
Wyciągam różne zabawki, np: zakrętkę od butelki lub piłeczkę. Przynoszę ją i naprzykrzam się, aż do skutku, by mi ją rzucano.
Devon rex ma umiejętność machania ogonem jak pies, okazując radość.
-Lubisz dzieci.?
Oczywiście, dzieci są najczęściej moimi przyjaciółmi.
-Jesteś leniuchem.?
Moja delikatna budowa ciała nie oznacza, że jestem słabeuszem. Mam niezła kondycję i jestem silny.
-Czy masz kapryśną naturę.?
Uczę się porządku i zasad, które mi tłumaczy mój hodowca. Z natury mam spokojny temperament, lubię wygodę.
Devon rex zwykle mniej uczula alergików niż inne koty, ponieważ ma rzadszą sierść. Nie wypada tak często wystarczy potrzeć futerko ścierką i już jest czysty ( można go jeszcze wykąpać ). Ważne jest żeby dr ( devonie rexie ) czyścić oczy wodą i wacikami. Uszy są wielkie, więc trzeba nabyć specjalny płyn do tego ( można kupić w sklepie zoologicznym ) . Kocie żeby też wymagają pielęgnacji. Jeśli masz kota i tego nie robisz pewnie ma już kamień na zębach.
Kotom nie podaje się mleka.! Z doświadczenia wiem, że koty nie tolerują laktozy. Najlepiej jest im podawać wodę czystą, tą co my też pijemy ( broń boże z kranu.! ).
Najlepiej pokarm jest kupować w zoologicznych sklepach lub przez internet na stroniewww.animalia.pl.
Podstawowe wyposażenie dla kota:
+specjalne legowisko ( łóżeczko )
+drapak, na którym kot ściera pazurki
+transporter - czyli specjalna klatka lub torba ( z otworem, w której kot będzie podróżował np: na wakacje lub do weterynarza
+dwie miski - na pokarm i wodę
+kuweta
+żwirek do kuwety ( trzeba zmieniać co pewien czas )
+łopatka do kuwety